ReinoToivanen

Keskustan ahdinko näkyy ehdokasasettelussa Juuassa!

Kolmisen kuukautta sitten Juukaan paluumuuttaneena kiinnostavat täkäläisten kuntavaalien lähtökohdat.

Juuka on n. 5400 asukkaan kunta Pielisen länsirannalla. Tunnetuin kunta lienee vuolukiviteollisuudestaan (Tulikivi ja Nunnauuni), sekä Kolista, joka tosin kuuluu Lieksaan mutta jonne on maayhteys Juuan puolelta.

Juuka on tyypillinen maaseutukunta, jossa edellisessä valtuustossa oli 12 keskustalaista, 9 demaria, 1 kokoomukselainen ja 1 vasemmistoliittolainen.

Tämän aamun Karjalainen tiesi kertoa tulevien vaalien ehdokasasettelusta. Ja kylläpä silmät revähtivät!

PS: llä ei ollut edellisissä vaaleissa edes ehdokasta, nyt ehdokkaita on 21 kpl!

Toinen "uusi yrittäjä" on Vihreät, jolla ei viimeksi ollut ehdokasta, nyt on 1 kpl.

Mutta kuka romahti?

Kokoomus ja SDP säilyttivät ehdokasmääränsä suurinpiirtein ennallaan. Mutta Keskusta!??

Edellisissä vaaleissa heillä oli  32 ehdokasta, nyt vain 19 ehdokasta!

Ehdokasasettelu ei tietystyi kerro kuin suuntaa-antavasti itse vaalien tuloksesta. Mutta nykyisistä valtuutetuista on 4 keskustalaista ja yksi SDP: n konkari luovuttanut.

Juuan tilanne on muutenkin sen maantieteellisen sijainnin vuoksi mielenkiintoinen. Ja mikäli persut saavat edustajia läpi vaaleissa, tulee se kertomaan jotain heidän kuntapolitiikastaan.

Maailma muuttuu, Eskoseni!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lähes kaikissa niissä kunnissa, joissa keskustalla on ollut yksinkertainen enemmistö, on kestalla ollut saada itselleen ehdokkaita ja perussuomalaiset ovat keränneet niitä hyvin. Kertooko tämä tyytymättömyydestä keskustahallintoon?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ota muuten ennakkomoderointi pois päältä! Keskustelu olisi nopeampaa ja mukavampaa!

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Pekka, enpä tiedä, mikä mättää mutta ennakkomoderointi ei ole päällä ??????

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Reino, blogisi ilmoittaa yhä edelleen, että kommenttini julkaistaan, kun blogin kirjoittaja on sen hyväksynyt!

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Pekka, en kyllä löydä asetuksista muita vaihtoehtoja.

Kerro, jos tiedät, miten sen saa pois päältä! :)

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

EK-vaaleissa PerSuilla oli Juuassa 24,7 % kannatus. Jos se muuttuu lihaksi lokakuun lopussa niin vähintään joka kolmas persuehdokas pääsee valtuustoon. Samalla loppuu keskustan monopoli. Päivän Suomenmaa tosin kertoo että heidän ehdokasasettelu onnistui "kattavasti" PK:ssa. Laaninen päivää aikaisemmin ehti jo lyömään PerSut maanrakoon sillä että heillä on tuplamäärä ehdokkaita. Mutta mutta eihän se siitä ole kiinni!

http://www.suomenmaa.fi/politiikka/keskustalla_kat...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

No siinnä mielessä on, että kaikkien ehdokkaiden saamat äänet kai lasketaan.

Itse veikkaan persuille täällä 5-6 valtuutettua, joista 4 lienee pois Keskustalta ja 1 demareilta. Vihreiden uskon myös saavan ehdokkaansa läpi.

Näkeepähän.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Tarkoitin sitä että Keskustalla on lukumäärältään paljon ehdokkaita noin ylipäätään ja he menestyvät varmasti monilla maalaispaikkakunnilla, mutta vaalituloksen kannalta väkirikkaat kunnat ratkaisevat valtakunnnan prosentit. Siinä keskusta ei menesty, varsinkaan nyt kun nähdään että ehdokasasettelu takkuili...paikoin erittäin pahasti.

No mukava seurata Juukaakin muiden mukana!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Keskustan listalla on tulevissa vaaleissa 30 nimeä, kun niitä vuonna 2008 oli 40.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jaa missä?

Otin nuo luvut "maakunnan suurimmasta valehtelijasta" eli Karjalaisesta. :)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Katoppa kun jäi Polvijärvi pois. Siis Polvijärvellä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jep. Polvijärvi onkin hieman "erilainen" kuin Juuka. Ja lukeutuu minun silmissäni ryhmään Outokumpu, Kontiolahti, Liperi ja Joensuu?

http://www.maplandia.com/finland/ita-suomi/pohjois...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoisia (ja ihan järkeviä) haastelet. Juuan tilanne on siis ollut, että Keskustalla on ollut melkein enemmistö. Mikäli on saanut yhdenkin muista käännytetyksi ryhmän kannalle, on voinut tehdä Keskustan ryhmän mukaisen päätöksen. Olettaen tietenkin, että ryhmä itse on ollut yksimielinen.

Olen hiukan heikosti tietoinen Juuan tilanteesta. Mutta kuvittelen, että ei sielläkään talousmielessä juhlita. Valtuusto on siis lähinnä saanut tehdä päätöksiä siitä, kuka jätetään ilman ja keneltä otetaan pois. Päätöksistä on tullut varmaan takkiin sekä valtuuston vastassa olevilta ryhmiltä että Keskustan omilta kannattajilta. Siinä valossa neljän päättäjän sivuun jääminen kuulostaa jopa ymmärrettävältä. Lisätietoa tulisi tietenkin siitä, minkä ikäisiä he ovat ja ovatko he olleet keskeisiä päättäjiä vai vain joukon jatkona.

Joka tapauksessa, mikäli tuo ennustuksesi toteutuu, valtuustossa ei sitten ole yhdelläkään ryhmällä enemmistöä edes helposti saatavilla. PS voi liittoutua Keskustan kanssa, jolloin syntyy analogia valtakunnan hallitus - oppositio asetelmaan. Tai sitten PS liittoutuu demarien kanssa, jolloin ensisijaisesti heitetään Keskusta sivuun vallasta ja siirrytään valtakunnan hallituksen kelkkaan. Ja jaettavana on jälleen lähinnä niukkuutta. Onnea vain.

Harvoin olen nähnyt kuntapäättäjien saavan aikaan esimerkiksi suurta taloudellista toimeliaisuutta. Ihan noin periaatteella, että PERKELE, pistetään nämä kunnan asiat kuntoon. Pikemminkin pyritään notkumaan sillä samalla valtion tukien luukulla, missä kaikki muutkin. Siinä mielessä en toivo Juukaan (sen kummemmin kuin muuallekaan) Perussuomalaisten (tai Keskustan) voittoa tai tappiotakaan. Sen sijaan toivoisin, että itse kullakin paikkakunnalla valtuustoon menisi yli puoluerajojen henkilöitä, joilla on Henri Myllyniemen asenne. Hänhän ymmärtääkseni lukee jo nyt Turun kaupungin talousarviota. Tietämättä pääseekö valtuustoon vai ei. Mutta jos hän pääsee, niin virkamiehet (ja kanssapäättäjät) saavat vastattavakseen perusteltuja kysymyksiä, joista ei pääse sanomalla, että 'laskelmat osoittavat, joten ole hiljaa'.

Ikävää, jos ehdokkaiden määrä ratkaisee vaalien tuloksen. Ja läpimenneiden laatu taas kuntien kohtalon.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juho, nykyinen paikkajako on siis:

Keskusta 12
SDP 9
Kok 1
Vas 1
Eli Keskustalla on jo yksinään ollut enemmistö.

Tunnen luovuttajat, ovat kaikki kauan mukana olleita, iältään 50 vuoden kahtapuolen. Sekä keskustalaiset, demarit että kokoomukselainen ovat ihan asiallisia ja yhteistyökykyisiä ihmisiä, vasuria en tunne.
Joten mahdollisilla persuvaltuutetuilla on haastetta jo yhteistyökyvyssä. Tosin en tiedä, ketä on ehdokkaina. Ihmisiähän joka puolueessa vain on. Ja uskoisin yksituumaisuuden korostuvan kuntatason politiikassa.

Oikeassahan sinä Juuan tilanteesta taloudellisesti olet. Vaikka mielestäni Juuka on hoitanut asiansa resurssiensa valossa hyvin. Velkaa ei ole euroakaan, kunnassa on paljon pieniä yrityksiä, joiden työllisyystilanne näyttää olevan hyvä.
Terveyden- ja vanhustenhuoltoa on ulkoistettu Attendo Med Onelle mutta kunnalla on oma sairaala, "vanhainkoti" ja vanhusten huoltoa ja kotihoitoa on hoidettu pitkälle kunnan ominkin voimin.

Kunnan talous on pitkälle riippuvainen vuolukiviteollisuudesta ja sen tuotteiden menekistä, joka juuri nyt on aika huono (Saksa ja USA).

Suurin ongelma on supistuvat valtiontuet ja koko ajan huononeva huoltosuhde väestön keski-iän noustessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ok, laskin huonosti yhteen tuolta tekstistäsi. Tavallaan tilanne on vielä ikävämpi. Jos ryhmällä on yksinkertainen enemmistö, se ei joudu neuvottelemaan ristiriitatilanteessa ryhmän ulkopuolella, vaan sen sijaan se ryhtyy helposti käskyttämään omaa vähemmistöään. Suoraan sanoen demokratian irvikuva. En tietenkään tiedä, onko Juuassa käynyt näin, mutta riski on aina olemassa. Tosin tekstistäsi kuulostaa, että suuria ristiriitoja ei ole ollut.

Jos kunnassa on kuitenkin parin ison yrityksen lisäksi paljon pieniä yrityksiä, luulisi talouden sietokyvyn olevan parempi kuin siinä tilanteessa, että kunta on vain niiden isojen varassa.

Johtuukos tuo terveydenhuollon ulkoistaminen siitä, että terveyskeskuslääkäreitä ei ole enää oikein saanut kuntaan? Jos taas se on arvioitu kustannuksiltaan edullisemmaksi, joko on olemassa vertailulaskelmia, kuinka on käynyt? Muuten tuo vaikuttaa hyvältä, että asiat pyritään hoitamaan kunnan omin voimin. Jotenkin se kuulostaa näin keskustalaisen korvaan enemmän yhteisöllisyydeltä.

Joten vielä kerran, onnea sinnepäin erityisesti äänestäjille. Toivottavasti saatte valtuustoon henkilöitä, jotka haluavat tehdä parhaansa koko kunnan hyväksi.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Juho, Juuan pelastus on riittävän pikä matka Joensuuhun (86 km) ja Nurmekseen (52 km), joten paikallisia pienyrityksiä työllistää juukalainen "sisämarkkinat".

Kyllä lääkärien saannissa on ollut vaikeuksia. Nyt taitaa olla kaksi "omaa lääkäriä" ja kolme Attendolta.
Kunnalla on suunnitelmissa toisen "hoivakodin" rakentaminen sillä Attendon palvelut taitavat olla kunnallekin kalliita - ainakin ne ovat sitä hoidokeille. Tiedän sen oman äiti-vainajani kohdalta.

Mutta voihan se veroäyrin nostaminen tulla harkintaan!?

Toimituksen poiminnat